FAQ

Vi er fuldt bevidste om at der kan opstå mange spørgsmål når man overvejer at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Derfor har vi her samlet de oftestillede spørgsmål i forbindelse med beslutningsprocessen. Vi er her for at gøre processen så nem som muligt for dig, så tøv ikke med at kontakte os, hvis du ikke fandt svar på dit spørgsmål.

CEO - NATALIYA JØRGENSEN

Ofte stillede spørgsmål

Fandt du ikke svar på dit spørgsmål?

Så kontakt os endelig, vi sidder klar til at besvare alle dine spørgsmål på

+45 7174 7504

Du har mulighed for at ansætte en praktikant i 12 måneders praktik.

Under praktikperioden er der fastsat en praktikantløn fra 11.444 kr. pr. måned.

Selvom virksomheden ikke er omfattet af en overenskomst, så er det krav, at løn-, arbejds- og ansættelsesvilkår overholdes med udgangspunkt i den gældende overenskomst for området. Det gælder for alle virksomheder, der uddanner elever eller praktikanter.

En normal arbejdsuge er 37 timer om ugen inklusiv weekendarbejde.

Overarbejde

 • Arbejdstiden må generelt ikke overstige 37 timer om ugen i gennemsnit.
 • Overarbejde må kun forekomme i begrænset omfang – i forbindelse med sæsonbetonet arbejde – hvor de øvrige ansatte også udfører overarbejde. Det kan f.eks. være i perioder, hvor der er spidsbelastning. Der skal være en driftsbetinget begrundelse for overarbejdet, og det må ikke planlægges systematisk eller være vedvarende struktureret. Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som fastsætter reglerne. Overarbejde betales per time.

 

Vi sørger for papirarbejdet, ambassade og udlændingeservice, arrangerer ankomst og hjælper praktikanterne med indrejse og transport.
Vi står til rådighed med hjælp og kundeservice i en periode på 12 mdr. for både landmand og praktikant.

Som værstfamilien er i ansvarlige for at hjælpe med de praktiske forhold under opholdet.

 • Nogle praktikanter ankommer direkte med bus til adressen, andre kommer med fly og skal hentes i lufthavnen.
 • Bolig til praktikanten, som de selvfølgelig betaler husleje for.
 • Et besøg hos borgerservice på din lokale kommune. Vi vil informerer dig nærmere herom.
 • I skal hjælpe med at oprette en dansk lønkonto
 • Vejled om transport- og indkøbsmuligheder
 • I SKAL overholde de løn- og ansættelsesforhold, som er angivet i opholdtilladelsen. Overarbejde er acceptabelt, så længe det er i et begrænset omfang og i en kort periode. Det er ikke acceptabelt, hvis det sker hyppigt.

Når praktikanter starter i praktik har de ofte masser af mod på at arbejde, er fulde af energi og har masser af nye ideer. De er dog stadig studerende, og de vil kun være en del af virksomheden i en begrænset periode. Det er vigtigt at tage højde for, at praktikanterne har brug for en anden form for daglig vejledning og ledelse, end dine fastansatte medarbejdere har. Det gælder især de udenlandske praktikanter.

 

Samspil mellem arbejde og kultur

Praktikanterne har brug for at få kontakter og relationer uden for praktikstedet, og det er vigtigt, at I hjælper dem på rette vej. Her er fritidsaktiviteter, så som sportsklubber eller foreninger et godt bud. Det kan også være, at praktikanten er interesseret i at deltage i ungdomsaktiviteter, som har relation til arbejdet, hvor ligesindede danske praktikanter deltager. Det kunne f.eks. være dyreskuer eller jordbrugsudstillinger.

Vi anbefaler, at du som praktikvært hjælper din praktikant med at anmelde flytning og ansøge om CPR-nummer ved kommunen. Det er et krav, at udlændinge møder personligt op hos Borgerservice i kommunen, når de flytter til Danmark, for at få disse to ting på plads. Husk at bestille tid ved kommunen.

Ansøg om CPR-nummer og meld flytning

Når praktikanten møder op på kommunen, skal han/hun medbringe sit pas og det modtagede brev fra Agri LIDA indeholdende:

 • Udfyldt indrejseblanket
 • Opholdstilladelse
 • Oplysning om bolig

 

Forskudsopgørelse og skattekort

Praktikanten modtager derefter et CPR-nummer. Kontakt os gerne herefter, så opretter vi en forskudsopgørelse med skattekort.

Nem-ID

Det er nødvendigt, at din praktikant får et Nem-ID hos Borgerservice. Praktikanten skal medbringe:

 • Et vitterlighedsvidne med Nem-ID
 • Pas
 • ID-kort
 • Nøgle-kort

 

NemKonto

Når din praktikan har modtaget sit gule sygesikringskort kan I kontakte en dansk bank, for at oprette en NemKonto.

Skattekort i eIndkomst

Det er din opgave som arbejdsgiver at indhente din medarbejders skattekort i eIndkomst. Du modtager et brev, som sendes til dig via digital post, med skattepersonnummer og oplysninger om, hvornår skattekortet er klar.

Navn på postkassen

Praktikantens navn skal stå på postkassen. Der skal som minimum stå efternavn på modtageren, og hvis I også oplyser fornavn, minimerer det risikoen for fejl.

Du og din virksomhed skal være godkendt af Det Faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug, for at kunne have praktikanter. Det er et krav, fordi det sikrer en høj kvalitet af elevuddannelsen.

Du kan ansøge om at blive praktikvært inden for forskellige faggrupper, og godkendelsen gælder som regel i 4 år. Det er dit lokale, faglige udvalg, der afgør om du kan godkendes som praktikvært. Det er den gældende overenskomst på området, der fastsætter regler og løn for praktikanten, og der er praktikværten, som afholder udgifter til løn. Kriterierne for de pågældende uddannelsesområder kan du finde http://www.jordbrugetsuddannelser.dk/.

Selvom praktikanten ansættes med prøvetid, så er det din pligt som arbejdsgiver at sørge for, at praktikanten kommer godt i gang med arbejdet. For udenlandske praktikanter er der regler for opsigelse:

 • 1 måneds prøvetid
 • Der kan aftales en gensidig opsigelsesvarsel på 14 dage i prøvetiden
 • Hvis du opsiger en udenlandsk praktikant skal du betale rejseomkostninger for at returnere til hjemlandet. Alternativt er det dit ansvar at beskæftige vedkommende i 2-3 måneder indtil han eller hun kan starte et nyt praktiksted.
 • Hvis praktikanten opsiges indenfor den første måneds prøvetid, vil du blive opkrævet et annulleringsgebyr på 1.950 kr. eksklusiv moms.

Det koster 29. kr om måneden af forsikre din udenlandske praktikant, og han eller hun kan tilmeldes på www.pension.dk. Det er et krav, at praktikanten er forsikret. Løbende, supplerende førtidspension, engangsudbetaling ved visse kritiske sygdomme, udbetaling ved dødsfald og sundhedsordning er inkluderet i forsikringen.